Toastmaster in drumeție – Londra (1)

 

La finalul lunii martie am avut ocazia să ajung la Londra. În ultimii ani am avut mai multe șanse să vizitez acest oras, așa că pot spune că am văzut aproape toate punctele de atracție mari de aici. De data asta am ales să văd Londra prin experiența cluburilor Toastmasters.

Doar aici (City of London) sunt 80 de cluburi Toastmasters iar împreună cu zona cosmopolitană sunt 110 cluburi.

A fost foarte greu să aleg 12 cluburi pe care să le vizitez în cele 5 săptămâni pe care le petrec aici. 35 dintre cele 80 de cluburi sunt corporate, în cadrul firmelor. Celelalte sunt deschise pentru publicul larg. Am observat că foarte multe cluburi se întâlnesc bilunar.  Locurile în care se întâlnesc sunt foarte variate: de la săli de conferințe la anexe sau chiar incinta bisericilor și la localuri publice (Pub) și anexe ale diferitelor organizații educaționale. Fiecare loc are propria energie și experiență unice. Participanții aparțin diferitelor rase și naționalitați care populează marea capitală: britanici, indieni, arabi, chinezi, japonezi, polonezi, francezi, germani……

Săptămâna trecută am făcut prima vizită: Broadgate Speakers Club. Întâlnirea a avut loc într-o sală anexă a unei vechi biserici anglicane: St. Boloph’s Church. Am fost 17 participanți, împreună cu cei 6 invitați. Au fost 2 discursuri de proiect 2, un training introductiv Pathways și sesiunea discursurilor improvizate. Întâlnirea s-a incheiat cu evaluarea timerului și a gramaticianului. Pentru că la această întâlnire nu a fost un EG, toată întâlnirea a fost condusă de Toastmasterul serii. După fiecare discurs pregătit a fost o pauză de 1 minut în care toți am dat feedback vorbitorului pe formulare speciale. După discursurile pregătite a fost o pauză de socializare de 5 minute, timp în care vizitatorii clubului au fost invitați să participe la discursurile improvizate. Un lucru nou pentru mine a fost feedbackul pe care l-a dat unul dintre membri, fiecărui participant la discursurile improvizate. De asemenea a fost și un vot din partea publicului, prin care s-a ales cel mai bun discurs improvizat.  

Cel mai grozav lucru a fost faptul că limbajul și mediul comun datorate experienței Toastmasters fac să dispară multe bariere de relaționare, mai ales atunci când întâlnești oameni noi într-o cultură diferită de a ta. 

Mediulprietenos de învățare în viziunea Toastmasters Internațional este un loc sigur în care oameni de diferite culturi și limbi se pot întâlni și învăța unii de la alții. Mă simt mult mai bogată prin simplul fapt de a fi membru.  

Text scris de Cristina Onofrei – președinte Toastmasters Suceava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.